czwartek, 17 września 2009

Szarlotka błyskawiczna...

Uwielbiam przepisy które są łatwe do wykonania, potrawy według nich szybko się przygotowuje a efekt końcowy jest smaczny :) taki właśnie jest przepis na szarlotkę, który dostałam od mojej koleżanki z pracy, a że sezon na jabłka w pełni postanowiłam ją przygotować na przybycie gości. Szarlotka jest przepyszna, został jej tylko kawałek a co najważniejsze, zawsze się udaje :)

Oto przepis:

1 szkl mąki,
1 szkl cukru,
1 szkl kaszy manny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

to wszystko wymieszać i podzielić na 3 części
1 kilogram jabłek zetrzeć na grubych oczkach i podzielić na 2 części

1 torebka cukru waniliowego,
1 kostka margaryny "palmy"
cynamon do smaku

Na tortownicę wysypać 1 część mieszanki na nią rozłożyć 1 część jabłek i posypać cynamonem i znów wysypać 2 część mieszanki na nią 2 część jabłek i cynamon to przykryć 3 częścią mieszanki na którą kładziemy pokrojoną w plastry palme i to posypujemy cukrem waniliowym co by nam powstała taka słodka skorupka po upieczeniu.

Całość piec około godzinki w piekarniku nagrzanym do 180*C


Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła z lodami....mmmmm.... pychota :)




10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto.Kiedys robiłam dość często.Faktycznie szybko się robi i bardzo smaczne.Ale z lodami to nie próbowałam.Narobiłas mi ochoty.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejrzewam :), że jest pyszna. Jutro ją wypróbuję. POzdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To pierwsze ciasto, które sama upiekłam Mojemu mężowi 25 lat temu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Iko, dobra kobieto, bardzo ci dziękuję za przepis! Ja też uwielbiam wszystko co robi się błyskawicznie i nie jest skomplikowane,( wieczny brak czasu:)
    A koszyczek z poprzedniego postu- UROCZY!
    pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  6. no to trzeba wyprobowac, bo u mnie zaczal sie "sezon ogorkowy" na jablka,wpadlam co ciebie i juz zostane ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Blogu niedzielny cieszę się, że do mnie zawitałaś i już zostałaś, zapraszam wszystkich :)
    Elisse, Agato, aagoo, Marto, to fajnie, że przepis przypadł wam do gustu, dajcie koniecznie znak jak już go wypróbujecie, mam nadzieje, że nie bedziecie mnie przeklinać :)
    MariaPar to znak, że to faktycznie proste ciasto i zawsze sie udaje, bo z tego co pamietam to ja tez go pierwszy raz upiekłam mojemu M jak jeszcze do mnie przyjeżdzał :)
    Pozdrawiam Was Kochane słonecznie i serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Język mi uciekł i nie chce wrócić :-( Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, skoro się zawsze udaje, to pewnie takiemu beztalenciu cukierniczemu jak mnie też wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis, wyszło!!!!! może bardziej anemiczne niż na Twoim zdjęciu ale smaczne (bardzo słodkie MNIAM) i wszystkim domownikom smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja po upieczeniu tego ciasta polewam wcześniej ugotowaną polewą.Pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, 2 łyżki margaryny, 1 cukier waniliowy, pozostawiam do wystudzenia.Spróbujcie,to naprawdę niesamowity smak.Pozdrawiam Małgosia.

    OdpowiedzUsuń

Miło było Cię gościć :)

LinkWithin

Podobne posty z Miniatury